Gener og dna - Dna og Gener

I cirka fire milliarder år har dna givet information til verden. Dna er nøglen til livet.

Forskere ved nu endnu mere om dna, end de nogensinde har gjort. I 1869 studerede

Johann Friedrich Miescher hvide blod-legemer. Han analyserede stofferne i kernen og fandt et nyt stof, som han kaldte lukle, der senere blev omdøbt til dna. Man vidste allerede at generne fandtes i den cellekerne. Der var kun få forskere, der troede på det, da de fleste af det genetiske materiale ikke fandtes i dna, men i stoffer der kaldes proteiner. Men i 1944 vidste forskeren Oswald Avery, at  genetiske instruktioner ikke er i proteiner, men i dna.

 

 

Den amerikanske biolog James Watson og den engelske læge Francis Crick kæmpede med at bygge tredimensionale modeller og sammensætte dna-stoffer i de rigtige forhold.

Et år efter, i 1953, fandt de endelig løsningen, de fik hjælp til den sidste brik i puslespillet af en ven, og så havde de fundet dna’s struktur. De fik nobelprisen i 1962 i medicin og for den største biologiske opdagelse i det århundrede. Man skulle finde ud af, hvordan dna virkede. De anvendte en teknik kaldet røntgenkrystalografi. Man sendte røntgenstråler ind i kroppen. Det viste sig, at bestanddelene i dna-molekyler sidder sammen i en spiral (helix)

 

 

 
 
Panel title
Antal besøg: 137

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,8375129699707sekunder