EUC NYT - Kultur

Ole Glahn: Jeg er medlem af byrådet i Kalundborg kommune og vi vil sætte Kalundborg i et sundere lys.

4ebc02dd8bff510112011.png

Ole Glahn underviser om sundhed i ankerhus i Sorø. På skolen Kalundborg Handels Og Tekniske Gymnasium Handelsskolen Fortæller Ole om Kalundborg ”den fedeste kommune”. 20 % af kommunen er overvægtige. ”Fedeste kan betyde 2 ting.” At hver 5 borger i kommunen har en vægt over det naturlige BMI. Ole fortæller humoristisk om en livrem som skal sidde under eller over maven. Fedeste kan også betyde at Kalundborg er en fed by at bo og opholde sig i.

Ole fortæller om øget risiko for sygdomme ved overvægt og vil forbedre velfærden straks i Kalundborg. Han nævner derfor fakta at Kalundborg har større risiko for flere personer, med den kroniske sygdom sukkersyge. Desuden kommer Ole ind på at ”fedme” kan være forudbestemte, biologiske og være sociale hjernefejl, som kan være skyld i deres høje vægtforøgelse. ”Fordi vi er et så lille samfund i Kalundborg, er vi en kommune som er god til, at pege fingre af andre i forhold til andre byer som fx København, Holbæk og Slagelse. Flere og flere chefer sætter fokus på job og overvægtige, fortæller Ole og fortæller derefter om kvinder som var blevet afvist et job grundet vægt problemer. De tabte sig efterfølgende ca.40 kilo hver og arbejdsgiveren gav dem derefter job. Ole Glahn nævner at byrådet også sætter fokus på solarier og for meget vægttab som også være et tabu!

Hvad kan i gøre for at vi ikke bliver den ”fedeste” kommune.

” – Dansk DGI samarbejder med kommunen om bedre motions og motivations muligheder.

En af idéerne som er kommet til livs, er dette lille arrangement, som er tilegnet til familier og skole børn/voksne som går forbi og vil kombinere mild motion med leg.

4ebc03b237a8d10112011.png

Anna Frederiksen og Michelle Skals, Kalundborg Handelsskole.MADKULTUR

Hver 5. Kalundborgenser anses som svær overvægtig med et BMI over 25. Dette medvirker Kalundborgs Handels – og tekniske gymnasiums kantine godt i, da de ofte servere usund mad.

Elevernes synspunkter

Efter foredraget med Ole Glahn er elevernes øjne blevet slået mere op overfor sundheden og dens konsekvenser. Dette medfører også, at elevernes fokus er blevet tillagt mere på skolens ”sunde” kantine.
Katrine fra 2. HHX kommer med hendes klare mening omkring skolens madforhold:

”Jeg synes, at skolen skulle føre sine tanker lidt mere på sundheden og deres mad, da man efter Ole Glahns foredrag blev lidt overrasket over, at Kalundborg anses som den fedeste by.”

Endvidere kommer Katrine med sin mening om, hvad skolen kunne gøre for at ophæve denne usunde mad i skolens kantine:

”Skolen burde skifte deres hvide brød ud med noget mere groft, samt lave nogle lækre salater, der virker indbydende. Ydermere kunne skolen indføre gratis morgenmad, som selvfølgelig burde være noget sundt i form af yoghurt med sund müsli, groft brød og eventuelt noget rugbrød med noget lækkert pålæg. ”

At se ud fra Katrines synspunkter på skolens mad, kan det tydeligt konkluderes, at der mangler noget bedre hold i den sunde mad. Men nok er hvad én elev mener, noget andet er, hvad de andre 300 elever mener omkring skolens madforhold. Her har vi fået et syn fra nogle andre elever om, hvad de synes om kantinen. Flere af dem påpeger, at maden er lækker og fuld af smag, og de ikke tænker så meget på sundheden. 

De mener, at for at skolen kan sælge, bliver de nød til at have noget mad, der tiltrækker elevernes smagsløg. Dog mener de også, at der burde være mere sundt, når man tager udgangspunkt i Ole Glahns foredrag, hvor der hertil bliver fortalt om de mange følgesygdomme i form af diabetes, hjerte-kar sygdomme, kræft mm. Ved den usunde kost.

Skolen er ikke det eneste sted

Men Kalundborg Handels – og tekniske gymnasium er ikke det eneste sted, der ses denne tiltræng til usund mad. Dette gælder nemlig også for hele Kalundborg, hvori størstedelen består af lokale pizzarier el. lign. At Kalundborg er kåret som den fedeste by, kommer lidt bag på eleverne, men taget i betragtning af disse mange fastfoodkæder, er det ikke svært for dem at indse.
Dette gør også, at elevernes mulighed for sund mad andre steder er minimal. Derfor kunne det være en overvejelse for skolen at udskifte deres sortiment med lidt mere sund mad i form af lækre salater mm., som Katrine også påpeger. 

 
Panel title

© 2018 eucnvs20

Antal besøg: 61

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,70344591140747sekunder