K.L.A.P.IGEN - Diffraktion, inteferrens osv.

 

Diffraktion:


 Bølger kan godt gå rundt om hjørner, som vi tit oplever det ved lyd. Hvis bølger sendes mod en spalte eller passerer en kante, så kan der generelt siges, at de spredes ud bag spalten, det kaldes diffraktion. Styrken af diffraktionen er afhængig af bredden af spalten i forhold til bølgelængden. Jo større bølgelængden, jo større diffraktionen.


Interferens:


 Bølger har egenskaben at de kan påvirke/vekselvirke hinanden, når de møder hinanden. Når flere bølger er ”stød sammen” kan der dannes et indviklet bølgemønster.

Ved interferens skelner man mellem konstruktiv og destruktiv interferens. Ved konstruktiv interferens mødes to bølgetoppe og forstærker hinanden, ved destruktiv interferens mødes bølgetop og bølgedal og svække hinanden. Det er også muligt, at de udslukker hinanden helt, hvis bølgetop og bølgedal rammer præcis og de har de samme amplitude.

Når to bølger mødes, vil de altid interferere med hinanden


Refleksion:


 Når vi er i bjergerne, oplever vi tit et ekko. Det sker, fordi bølgerne rammer en glat flade, og derved kan de blive reflekter. Videre gældes, at bølgerne som bliver kastet tilbage danner den samme vinkel med den reflekterende flade som den indkommende bølge.

Brydning: Når bølger bevæger sig igennem forskellige områder, så ændres deres hastighed. Det sker, fordi bølgen brydes. Et godt eksempel på det er lyset som bevæger sig først i luften og bagefter i glas. Lysets hastighed skiftes fra 300.000km/s til 200.000km/s.


Totalrefleksion


 Når bølger kommer til en ”grænse” af et stof og skal bevæge sig over til et anden stof, kan det være, at der sker en totalrefleksion. Det er sker når brydningsvinklen nærmer sig 90 grader, fordi indfaldsvinklen øges, kan den ikke bliver større. Det betyder altså for bølgerne, at de reflekteres total ved grænsefladen. 

 
Panel title

© 2018 klapigen

Antal besøg: 64

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,31065893173218sekunder