ryetysk - Krieg und Frieden, Leben und Tod

Der Zweite Weltkrieg – Anden Verdenskrig

Andreas:

Maria: er på besøg hos sine bedsteforældre. Om aftenen sidder hun og ser et program om 2. verdenskrig. Adolf Hitler holder sin tale. Tusinde mennesker jubler af ham, og snakker begejstret. I 1939 marcherede soldaterne igennem. Der startede krigen. På slagmarken og i koncentrationslejren døde der mange mennesker. Maria ryster på hovedet og kigger på bedstemoren.

Bedstemor: du kommer jo fra Tyskland. Kan du forklare hvorfor så mange tyskere var så begejstret af Adolf Hitler? Jeg synes manden ser latterlig ud, hun hopper rundt og skriger. Og han har fået millioner af mennesker til at dø.

Sabien:

Bedstemor: Det samme spørgsmål havde jeg stilt min mor, dengang hun var ung. Jeg tror der er mange grunde. Efter første verdenskrig følte mange tyskere sig uretfærdigt behandlet af sejrmagten. Derfor kunne Hitler appellere til nationalfølelsen, præcis ligesom nynazisterne i dag. Desuden første verdensøkonomikrisen i 20’erne og 30’erne til stor arbejdsløshed og fattigdom. Hitler skaffede arbejde til folk. Så det er et under at han var populær. Og de unge blev medlem i ungdomsorganisationer, som for eksempel i Hitler-Jugend, påvirket af den fascistiske ide. Du ved jo, de unge lader sig let begejstre.

 Maria: Men bedstemor, alle har jo ikke troet på Hitlers ide!? Giver det ingen modstand?

Benedikte:

Bedstemor: Der var naturligvis nogle modstandsgrupper og modige enkelte personer der arbejdede mod Hitler og hans politik. Men de blev hurtigt anholdt og smidt i koncentrationslejre forestil dig, at Hitler blev rigskansler d. 30. januar 1933, og allerede den 20. marts selv samme år, blev den første koncentrationslejr åbent.

Maria: Og så kom forfølgelsen af jøder og sigøjnere. Jeg har hørt om det i skolen. Først blev de diskrimineret af mange nye love, og derefter forfulgt. Så satte 6. millioner jøder i Auschwitz, en koncentrationslejr. I disse lejre blev de oplært, dræbt, og gasset. Bedstemor, det er frygteligt. Hvordan kunne den tyske befolkning tillade det? Og endda hjælpe til?

Bedstemor: Der var naturligvis folk, der hjalp sine jødiske venner og bekendte. Men de fleste var bange for nazi. De kom om natten og hentede alle mistænkelige folk. Så ville man hellere slå øjnene ned og passe sine egne sager.

 

 

 

Lea-Marie:

Maria: Hvordan har din familie oplevet krigen?

 

Bedstemor: Min far var soldat, ligesom alle andre mænd. Min mor boede i en lille by i Schlesien. Det ligger i dag i Polen. Levnedsmidlet blev efterhånden knap, men ellers havde de ikke mærket krigen så meget. I storbyerne var det tit slemt. Da døde mange af bombeangreb. Min mor mærkede først konsekvenserne af krigen i 1945. I januar var russerne tættere på, og man blev nød til at forlade sin hjemegn, og flygte mod vesten. Da min far kom hjem fra krigsfængslet, blev mine forældre nød til, med tomme hænder at starte et nyt liv. I en lille by i Sachsen blev jeg født. – Men dog, den allerede halv 12. nu bliver vi nød til at gå i seng.

Maria: Hvor ærgerligt, nu var det lige så interessant.

Bedstemor: I morgen er der en ny dag. Der kan jeg fortælle videre.Massenpanik: Acht Tote in Roskilde.

 

Masse panik i/på Roskilde.

 

 

På Roskilde festival var der masse panik, 26 mennesker var kommet til skade og 8 mennesker døde. Heriblandt en tysk betjent.

Ulykken skete ved en open air tribune med rock bandet pearl jame.

Øjenvidne og politibetjent, fortæller at der var mange mennesker der blev presset op med scenen og sangeren fra pearl jame bad dem rykke tilbage. 15 mennesker blev væltede bagud og andre begyndte at stille sig oven på dem fortalte et øjenvidne.

Efter optræden med pearl jam siger arrangøren at man skal vise respekt for de døde og derfor holde 2 minutters stilhed. Efter en beslutning fra arrangørerne fortsatte festivallen, selvom der var meget tvivl om den skulle


Politiker streiten nach...


Men også nogle politikere fra andre partier, stemte imod fravalget. De ville overlade det til statsadvokaterne, at belyse disse tunge beskyldninger. Domstolen skal afsløre hvem der bærer det hovedsagelige ansvar for katastrofen. Også overborgmesteren siger, at det derved vil hjælpe – og vil ikke afgive sit amt frivilligt.

 
Panel title

© 2018 ryetysk

Antal besøg: 12291

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,3746919631958sekunder