TWENTY4SEVEN - KULTUR

NEJ TAK til besparelser i

 

folkeskolen.

4ebc01ae90bb810112011.jpg

Den Konservative byrådspolitikker Michael Augustine gæstede EUC i Kalundborg for at få en snak om de forelæggende besparelser i kommunens folkeskoler.

 

Når snakken falder på at Kalundborgs byråd har besluttet at spare 3,5 millioner kroner på kommunens folkeskoler, kan man tydeligt mærke at dette er et emne som Michael Augustine går meget op i. Han forklarer hvordan Kalundborg kommunes i alt 4500 elever koster ca. 50.000 kroner om året per næse altså i alt 250 millioner kroner. Danmark er dermed det land i verden der har det 5. dyreste uddannelses system. Så skulle man jo tro at vores unge også var de 5 klogeste i verden, men sådan hænger det desværre ikke sammen forklarer Michael Augustine. I Danmark ligger vi tvært imod under middel når vi måler os med resten af verden.

 

Når statistikken ser så skidt ud, og Kalundborg oven i dette ligger som nummer 96 ud af 98 kommuner når man kigger på karaktergennemsnittet for de elever der tager folkeskolens afgangseksamen, så mener Michael Augustine bestemt ikke at dette er det rigtige sted at spare penge. Man kan sige at 3,5 millioner ikke er ret meget i et budget på 250 millioner kroner, men denne besparelse kan betyde at alle de sjove ting bliver pillet ud af folkeskolen, alle de ting der gør at det trods alt nogle gange er sjovt at gå i skole, det kan være ture til København, måske går det ud over lejerskolen eller muligheden for at få en gæstelærer på besøg.

 

Dette kan betyde at de familier der har muligheden vælger at flytte deres børn til privat- eller friskoler. Dermed er der nu kun de dårligt stillede elever tilbage i folkeskolen, dem som ikke har mulighed for selv at vælge en bedre uddannelse.

 

Dertil kommer at man har fundet ud af at de elever man i sin tid har flyttet til specielle tilbud, på grund af tilpasningsvanskeligheder i den almindelige folkeskoleklasse, nu skal tilbage til folkeskolen, både fordi dette er bedre for de utilpassede elever, men selvfølgelig også fordi specialtilbuddene er dyre. En elev i specialtilbud koster ca. 250.000 kroner om året. Endnu en årsag til at de velstillede familier flygter fra folkeskolen.

 

Så hvis der bliver sparet flere penge på folkeskolen ender det med at blive en social skraldespand for utilpassede elever og børn af lavt uddannede forældre.

 

 

 

- en fed kommune!

Kalundborg kommune er netop kåret som Danmarksmestre, når det gælder antallet af overvægtige

Analyser viser, at hver 5. borger i Kalundborg kommune er overvægtig, altså 20 %, hvilket er den største procentdel blandt alle Danmarks kommuner. Som tommelfingerregel siges det, at en persons BMI ikke bør overskride 25 og at man med en BMI over 30, anses som værende fed – Gennemsnits BMI’et i Kalundborg er 28,6.

Så kan man spørge sig selv; hvorfor lige Kalundborg? Hvad gør Kalundborg anderledes? Ole Glahn udtaler, at det menes at skyldes det sociale miljø i Kalundborg. Egentligt er der ikke en direkte synder, og det er svært at placere ansvaret. Ifølge Ole, skyldes det primært forældre og venner, men også det dårlige uddannelsesniveau. Kalundborg er nemlig blandt de kommuner med det dårligste uddannelsesniveau i Danmark, da meget få går videre fra 9. og 10. klasse til en gymnasial uddanne, og endnu færre går på en videregående uddannelse efter gymnasiet og handelsskolen. Dette dårlige uddannelsesniveau, har bevist sig at have en indirekte effekt på omverdenen samt synspunkter og holdninger til bl.a. sundhed.

Der er i dag generelt en meget stor fokus på sundhed og velvære. Flere analyser peger på, at fedme kan have direkte effekt på risikoen for diabetes, kredsløbssygdomme og kræft, som alle er sygdomme, der kræver en længere varig behandling og koster samfundet mange penge. Netop dette er en af grundene til, at mange mennesker peger fingre af overvægtige og har en negativ holdning overfor disse. I gamle dage var overvægt et tegn på luksus og velvære – man viste at man havde penge til mad. I dag ser man på overvægtige som folk uden vilje og motivation, psykisk svage samt folk, der har det svært socialt. Vi har snakket med en ung pige, der har haft en oplevelse på gågaden i Kalundborg. Hun kom gående i sommers med en is i hånden, da to drenge gik forbi hende og i samme sekund sagde: ”Det fede læs, hun burde ikke spise is”. Her ser vi altså, at man har mistro til overvægtiges vilje og motivation – hvorfor gør hun ikke bare noget ved det? Nogle mennesker er født med en genfejl, som gør at fedtets proces fra omdannelsen af fedtstoffer til energi er langsommere, og nogle mennesker dermed har sværere ved at forbrænde fedtet. Andre mennesker har det godt med at være overvægtige, da de ikke har lyst til at leve anderledes. De har ikke lyst til at spise sundt og har ikke lyst til at dyrke motion, de har det fint med deres krop som den er. Denne accept af en overvægtig krop, ses dog meget sjældent i nutidens ungdom, da man proppes med tynde modelbilleder, tøj og mode til slanke personer og kritikker af overvægt, som f.eks. pigen med isen.

Hvad kan vi gøre?

Kalundborg Kommune har netop indgået en aftale med DGI om sportsaktiviteter for overvægtige. Det er som regel svært at få overvægtige til at dyrke sport med slanke, trimmede idrætsudøvere, da de ikke kan præstere på samme niveau, og de føler sig malplaceret. Også badet efter træning, kan være en pine for overvægtige, da de typisk er pinligt berørt over deres kroppe. Dette nye tiltag med sport for overvægtige, skaber hele hold inden for forskellige sportsgrene og aktiviteter, kun med overvægte personer. Her kan man måle sig selv med andre og føle sig tilpas, og altså undgå følelsen af at være malplaceret. Ydermere vil man undgå at børn får opbygget denne overvægt, ved bl.a. at have bygget en lege- og sportsplads, så børn kan lege og træne samtidigt.

Instruktion til brug af lege- og sportspladsen, så man får mest mulig træning ud af sin leg    

Kalundborg lege- og sportsplads

Dette bliver finansieret ved en delegation på 1 million kroner af Kalundborg kommune, da Kalundborg kommune ikke er stolte af titlen som Danmarksmester i overvægt. For dette beløb, forventer kommunen at se en række yderligere tiltag, for at øge sundheden. Bl.a. har kosten på skoler været nævnt som et muligt tiltag, og flere politikere, heriblandt Ole Glahn, mener at dette vil være et godt initiativ.

Det vides dog endnu ikke, om denne ændring i kost på skolerne, herunder afskaffelse for muligheden af køb af Cola og andre sukkerprodukter, vil blive vedtaget. 

På trods af de rekord mange sportsunioner og forbund i Kalundborg kommune samt begrænset mulighed for fastfood i form af 

 

McDonalds, Burgerking mv., er det stadig den absolut fedeste kommune. Så spørgsmålet er, om disse sportslige og sundhedsmæssige tiltag vil ændre på noget og rette kursen op for kommunen, eller om det bare vil være yderligere skattekroner smidt ud af vinduet. Måske ligger problemet hos individet? Måske har Kalundborg rekorden, fordi personerne ser anderledes på sundhed end de f.eks. gør det i Slagelse? Måske er det individets synspunkter, der skal fokuseres på? Ville det hjælpe, at gøre en af Danmarks i forvejen mest aktive kommuner endnu mere aktiv, for at bekæmpe et sundhedsproblem?

Én ting er sikker – Kalundborg kommune er stadig Danmarksmestre i overvægt.

 

 

Kalundborg kunstrute

AF PATRICK KNUDSEN

Twenty4seven var ude på kunstrute i Kalundborg, det var spændene tror vi.

For det først var det virkelig svært at følge kort, plus at ruten var lidt upraktisk.

Men nok om det, ruten var ca. 1,8 km

flere kunstarnerne var med til de 13 eller 15 da nogle var der to værk ved hinanden.

Kunsten:

Knud Jans 1916 – 1985

Værket: Uden Navn.

Værket er et abstrakt maleri i keramisk relief, som er lavet i 1977.

det er lavet forbindelse med gymnasiets udvidelse.

Jens Bloch

Først værk: Den Knælende Kvinde,

Det er figurativ skulptur, der forstiller en dame der knæler,

mens det ligner hun krammer sit barn,

som ville give mening efter hans andet skulptur: Mor og barn.

Andet værk: Mor og barn

Det er figurativ skulptur, men samme stil som: Den knælende kvinde.

Det er en mor der ligge og slapper af og holder øjen med sit barn.

Poul Isbak

Værket: Rosa Bånd

det ligner bare en sten

Det er abstrakt skulptur eller sten. Skænket af NOVO.

Jun Ichi Inoue 1948-2009

Værket: Erindring Fra Min Barndom

det ligner et klorarkrør som er over jord

Det er abstrakt skulptur, som hedder: Erindring Fra Min Barndom,

gad godt vide det skal forstille.

Vilhelm Bissen

Værket: Den Tapre Landsoldat

Det er figurativ skulptur

det er en hovedt at en soldat

Bissens forarbejde til Den tapre Landsoldat i Fredericia

er egentlig et posthumt portræt af vennen og maleren.

Johan Thomas Lundbye, der var født i Kalundborg 1818.

Skænket af Ny Carlsberg Fondet i 1996

Erik Varming

Først værk: Granitsskulptur uden navn

Det er abstrakt Granits skulptur, det ligner lidt en peanut.

Andet værk: Esbern Snare

det forstiller en soldat og en drage

Statuen blev indviet 25. september 1997.  Erik har sin symbolik overalt på statuen synliggjort datidens tanker. Statuen består at sten fra næsten hele verden

Gurli Gottlieb

Værket: Tros

Det er abstrakt skulptur. det ligner blad fra en økse.

Sidstnævnte værk er skænket til Kalundborg Kommune af

kunstneren efter en ustilling i Bispegården.

Anders Krüger

Værket: Venus Genetrix

Det er figurativ skulptur, af to damer uden hoved og arme

svensker lavede det i forbindelse med et nordisk skulptursymposium i Kalundborg.

John Rud

Først værk: Granitsskulptur

Bekostet af Nordeas Fond 1993

Det er abstrakt gnejs skulptur, det ligner også lidt en peanut.

Andet værk: Lille Vandkunst

Skænket af Soroptimisterne i Kalundborg.

Det er figurativ skulptur, der ligner en slange i en lille vandpyt

Arne Haugen Sørensen

Værket: Vandringsmanden

Udført som markering af årtusindskiftet.

Det er figurativ maleri, det ligner en Vandringsmanden

Martin R. Olsen

værket: Welcome Stranger

Udført i forbindelse med et nordisk skulptursymposium i Kalundborg.

Kan tolkes som kommentar til vores måde at modtage fremmede på.

Det er figurativ skulptur sten, der er skrevet welcome strangers

Britta Madsen og Søren Gøttrup

Værket: Vandkunsten

Det er abstrakt skulptur, men den skal faktisk forestiller en

kvinde og en mand,

så der fra to sider ses formen af en kvindeskikkelse,der

er på vej gennem gågaden - fra de to andre sider ses den

mandlige form, som spejder ud mod vandet.

lavet for at gør gågaden pænere

 

Ib Geertsen

Sol over Solskinspladsen

lavet da kalundborg fik sin 20.000 indbygger i 2004

det abstrakt og ved ikke hvad det forstiller.

 
Panel title

© 2018 twenty4seven

Antal besøg: 105

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,33610391616821sekunder